Avem nevoie de suplimente?

Herbal-supplements

Organismul nostru are o cerinta genetica pentru o cantitate si un echilibru specific de nutrienti, ca sa functioneze eficient. Daca esuam in a oferi corpului ceea ce are nevoie, atunci afectiunile degenerative se vor dezvolta aproape cu siguranta. Daca indeplinim aceste cerinte – specifice tipului nostru metabolic, atunci avem o oportunitate excelenta de a ne mentine sanatatea si a fi plini de energie toata viata.

Dar avem oare nevoie de suplimente in acest proces? Oare nu putem doar sa mancam alimente sanatoase, neprocesate de unde sa ne extragem toti nutrientii? Aceasta este o intrebare importanta pentru sanatate, care necesita o atenta consideratie.

 

Daca alimentele care sunt disponibile in ziua de azi pe piata ar fi oferit intr-adevar toti nutrientii necesari, atunci desigur ca ar fi posibil sa ne folosim doar de mancare pentru o sanatate optima. Dar realitatea trista este ca alimentele disponibile in prezent nu mai au calitatea pe care o aveau 1.000 de ani, 500 de ani sau chiar 100 de ani in urma.

Mancarea noastra – nu mai este ce a fost odata!

Din multe cauze, alimentele din prezent nu mai contin toti nutrientii de care avem nevoie. Metodele de stocare, procesare si pastrare devitalizeaza deseori alimentele de valoarea lor nutritionala. In plus, multe din tehnicile moderne utilizate pentru a obtine mancare in mod mai rapid si mai mult cantitativ, in soluri sarace si abuzate intensiv, a distrus calitatea naturala, originala, a sistemului nostru de alimentatie.

Un stiulete de porumb sau o rosie din ziua de azi sunt in multe cazuri destul de diferite fata de porumbul si rosia de acum 100 de ani. Alimentele din prezent nu mai contin nutrienti in cantitate suficienta, pentru a indeplini cerintele stilului nostru de viata modern si a ne mentine intr-o stare optima de sanatate.

Agricultura intensiva utilizeaza un nivel ridicat de ingrasaminte chimice si pesticide pentru a asigura randamentul maxim la cel mai mic cost posibil. Este un lucru bine stiut si documentat ca monoculturile si agricultura intensiva au deteriorat solurile in mod semnificativ. Este clar ca alimentele nu mai pot oferi aceeasi calitate nutritionala. In ceea ce priveste cresterea animalelor pentru carne, aici lucrurile stau si mai deplorabil, cand vorbim de sistemul industrial.

Chiar daca ai avea posibilitatea sa obtii tot ceea ce ai nevoie din alimente bio – carne si lactate de la animale crescute pe pasune, fara antibiotice, hormoni si hrana toxica, peste de captura din ape pristine, legume, fructe si cereale bio, crescute in soluri bogate si pline de nutrienti, cum ramane cu restul? Restul fiind poluarea mediului inconjurator, stresul cotidian, ritmul alert de viata si lucru, timpul limitat, calatoriile, mancatul pe fuga, cat si nenumaratele dezechilibre si afectiuni deja instalate de la varste din ce in ce mai fragede?

In plus, cerintele genetice pentru nutrienti variaza foarte mult intre oameni. Poate fi astfel o diferenta de 2, 5 sau chiar de 10 ori mai mare in ceea ce priveste necesitatea unor nutrienti de la un metabolism la altul. A indeplini aceasta variatie doar prin intermediul alimentatiei devine un lucru din ce in ce mai greu de realizat in timpurile moderne, mai ales pentru cineva care este deja bolnav. Daca sanatatea ta nu este optima, atunci exista sanse mari de a suferi de pe urma deficientei in digestie si asimilarii hranei.

Astfel, daca hrana pe care o ingerezi este deja saraca in nutrienti, si este doar partial digerata si asimilata, atunci va trebui sa mananci o cantitate imensa pentru a indeplini cerintele nutritionale optime.

Este foarte important sa intelegem ca exista o diferenta mare intre a obtine suficienta nutritie pentru a putea functiona, si a obtine nutritie optima pentru metabolismul tau propriu in fiecare zi. Cresterea afectiunilor degenerative intr-un ritm vertiginos in ultimii 100 de ani este o dovada clara ca cei mai multi oameni nu isi indeplinesc cerintele nutritionale optime, cu toate ca nu le lipseste cantitatea calorica.

Profita de avantajul suplimentelor!

Din aceasta perspectiva, suplimentele nutritionale au mult de oferit – ofera o forma concentrata de nutrienti care pot compensa pentru lipsurile din sistemul de alimentatie, atunci cand sunt folosite in concordanta cu o alimentatie potrivita tipului metabolic.

Suplimentele pot de asemenea sa te ajute sa-ti indeplinesti cerintele nutritionale zilnice, chiar si atunci cand ai aversiuni fata de anumite alimente de care ai nevoie, sa-ti imbunatatesti energia, digestia si asimilarea. Suplimentele pot sa corecteze o multitudine de deficiente intr-un mod controlat si pot compensa pentru lipsuri pe care multi oameni, datorita naturii activitatii lor si a stilului de viata alert, nu se pot hrani cum ar trebui.

Suplimentele in cadrul programelor Metabolic Typing

Suplimentele nutritionale stimuleaza, substituie, si sprijina procesele metabolice. Suplimentele recomandate in programele Metabolic Typing® sunt menite sa stimuleze punctele slabe si sa sprijine reconstruirea proceselor, prin furnizarea de materii prime necesare. De exemplu, suplimentarea cu acid clorhidric poate fi folosita daca productia de acid clorhidric a stomacului este insuficienta – un aspect critic pentru sanatate si intalnit frecvent. Fara suficient acid clorhidric, este foarte dificil pentru organism sa digere si sa asimileze nutrienti valorosi, in special minerale.

Daca ai o digestie ineficienta sau reactii alergice la mancare, suplimentele nutritionale iti permit sa obtii nutrientii in mod usor, lucru care s-ar fi dovedit dificil pe alte cai. De exemplu, daca metabolismul tau are nevoie de anumiti amino acizi care se regasesc in carnea rosie, dar ai pierdut abilitatea de a digera si asimila carnea in mod eficient, atunci poti sa beneficiezi de amino acizi sub forma de supliment.

In comparatie cu lumea pura si pristina de acum 100 de ani, mediul nostru inconjurator modern determina in sine un risc pentru sanatate. Poluarea industriala a aerului, peste 10.000 de chimicale care au fost adaugate la sistemul de alimentatie si de care organismul nostru nu are nevoie, si sunt toxice, gaurile in stratul de ozon, apa tratata chimic, poluarea electromagnetica, telefoane mobile, computere, etc., expunerea la chimicale diverse acasa sau la servici si stresul ridicat, toate determina o cerinta crescuta pentru nutrienti, care ajunge sa fie indeplinita de cele mai multe ori numai prin suplimentare.

Tipul tau metabolic specific nu numai ca are nevoie de materie prima suficienta din alimentatie, dar si de un echilibru specific de nutrienti pentru a activa sistemele enzimatice, care controleaza toate procesele biochimice din organism. De exemplu, unul din tipurile proteice (Fast Oxidizer) are nevoie de o cantitate semnificativa de grasimi si proteine in alimentatie, dar procesele oxidative din interiorul celulei trebuie sa contina cantitati specifice si un echilibru specific de nutrienti pentru a functiona eficient – fapt care poate fi asigurat deseori de catre suplimentare, atunci cand alimentatia nu resuseste sa asigure acest lucru. Suplimentele nu numai ca asigura indeplinirea scopului dorit, dar maximizeaza si rata la care vei atinge acest scop, pentru ca iti va oferi un aport nutritional optim in fiecare zi.

De asemenea, multe infectii si boli degenerative se pot elimina cu ajutorul suplimentelor, in locul medicamentelor, fara a suferi de efecte secundare. Diferenta intre acestea este uriasa si impactul asupra sanatatii este profund.

In final, poate cel mai semnificativ lucru din perspectiva Metabolic Typing® a echilibrarii biochimiei unui organism, este ca suplimentele nutritionale ofera capacitatea de a formula suplimente care se potrivesc fiecarui metabolism in parte, corectand astfel dezechilibre multiple in toate sistemele de control din organism, si care sunt diferite de la caz la caz.

Una din revelatiile uluitoare ale sistemului Metabolic Typing® este acela ca:

Orice nutrient are efecte biochimice diferite in metabolisme diferite. Acest fapt se datoreaza faptului ca orice nutrient are o actiune stimulatorie sau inhibitorie asupra sistemelor de control ale organismului. Tipuri metabolice diferite sunt dominate de sisteme de control diferite, care dicteaza cum se comporta nutrientii in metabolismul acelei persoane. Si de aceea, desigur este critic ca oamenii sa obtina cantitatile si tipul de nutrienti potriviti pentru fiecare metabolism in parte.

Aceste realitati clinice diferentiaza suplimentele Metabolic Typing® de orice alte suplimente generice de pe piata.

Inca unul din secretele nutritiei care a fost dezvaluit prin cercetarile Metabolic Typing® a fost faptul ca “transportatorul” atasat la un nutrient are un efect mai profund si potent, cateodata chiar decat insusi nutrientul in cauza. De exemplu, stim ca potasiul stimuleaza partea parasimpatica a sistemului nervos autonom, generand o schimbare catre alcalinitate, intr-o persoana in care acest sistem este dominant. Mai stim ca potasiul creste rata de oxidare, generand o schimbare acida intr-o persoana in care sistemul oxidativ este dominant. Astfel, suplimentarea cu potasiu poate fi benefica pentru tipurile carbohidrat, dar nu si pentru tipurile proteice.

Un supliment care contine potasiu citrat, de exemplu, are un efect total diferit decat unul care contine clorura de potasiu. Citratul produce un efect alcalin, dar clorura de potasiu produce un efect acid. Deci, forma potrivita de potasiu pentru tipul metabolic potrivit va face toata diferenta intre succes si esec, imbunatatind sau inrautatind un dezechilibru prezent. Astfel, in cazul tensiunii ridicate, suplimentarea cu potasiu va normaliza tensiunea intr-unul din tipurile carbohidrat (Sympathetic), dar daca se va utiliza clorura de potasiu in loc de citrat sau ascorbat, tensiunea va creste si mai mult, in loc sa scada!

Aici se afla secretul pentru care oamenii continua sa spuna ca formularile de suplimente Metabolic Typing® sunt atat de eficiente si au un efect atat de profund! Potenta acestor produse nu are nici o legatura cu cantitatea ingredientelor. Mai important este echilibrul specific al formularilor pentru fiecare tip metabolic si sistemele de control variate, care face o diferenta.

De aici putem intelege ca forma unui nutrient poate determina echilibrarea biochimiei organismului sau exacerbarea dezechilibrelor existente.

Suplimente potrivite, dar alimentatie nepotrivita?

Asa cum exista persoane care nu constientizeaza inca necesitatea suplimentelor pentru o sanatate optima, asa exista si persoane care supraestimeaza efectul acestora. Sunt acele persoane care nu mananca alimente bio, care nu urmeaza o alimentatie potrivita metabolismului lor, (ba mai rau, mananca o alimentatie de tip “junk”), care sufera de multe dezechilibre, dar au impresia ca pot asigura o sanatate de fier cu cateva suplimente. Nu exista insa “pilule magice”. Suplimentele pot produce efecte miraculoase, dar numai cand sunt utilizate in conjuctie cu o alimentatie potrivita metabolismului. Altfel, ar fi ca si cum ai fugi in acelasi timp in doua directii diferite.

Suplimentarea nutritionala inteligenta, bazata pe individualitate metabolica este vitala pentru o sanatate robusta in timpurile in care traim. Este intr-adevar regretabil ca societatea moderna, cu toate minunile si binecuvantarile in ceea ce priveste calitatea vietii umane, a fost in mare parte cumparata cu un pret scump sub forma devastarii sistemului alimentar, in detrimentul sanatatii natiunilor. Din aceasta perspectiva, este tragic ca suplimentarea cu nutrienti este necesara!

Pe de alta parte insa, prin intelegerea corecta si consumul corespunzator de alimente si suplimente, se poate tine piept avalansei de stresori care ne inconjoara. Metodologia Metabolic Typing® ofera un raspuns concret si real la intrebarea: “Ce mi se potriveste?” atat in ceea ce priveste alimentatia, cat si suplimentarea.